Töihin pitää saada useampia paitoja, mutta kotona oli vain valkoista trikoota. Ompelin jo yhden valkoisen trikoopaidan uusien vaatteideni kaveriksi, mutta eihän sitä ihminen kovin montaa valkoista paitaa tarvitse joten otin värjäyksen käyttöön. Hyllyssä oli vanhaa Emo-tuotannon ruiskuemulsiota ja pigmenttejä, keittiön kaapista löysin kalan suolauksesta jäänyttä karkeaa suolaa ja ei kun hommiin!

Leikkasin trikoosta hieman reilun kokoiset kangaspalat etu- ja takakappaleille sekä hihoille. Reilut siksi, että värjäyksessä kangas hieman kutistuu. Leikkaan trikoopaidan kappaleet vasta, kun kangas on pesty ja silitetty. Värjäyksiä varten olen kirpputorilta ostanut vanhan emalipesuvadin (oli ennen äitiyspakkauksissa vakiokamaa). Kesäisin värjään kaasuliedellä ulkona ja keitän väriliemen suoraan pesuvadissa. Eilen käytin valmista ruiskuemulsiota, jota ei tarvitse kuumentaa. Kaadoin emulsion pesuvatiin, laimensin sitä hieman vedellä ja sävytin liemen valmiilla ruskealla ja mustalla pigmenteillä. Tein aika värikylläisen seoksen ihan tarkoituksella. Uitin kangaspalat väriliemessä ja kiersin ne mahdollisimman kuiviksi.

Kankaat märkinä, heti suolan ripottelemisen jälkeen.

Levitin lattialle kaksi jätesäkkiä ja oioin märät kankaat muovin päälle. Kankaille ripottelin harvakseltaan ja ohuelti karkeaa suolaa, sammutin valot ja menin nukkumaan.

Tänään rapsuttelin suolarakeet irti kankaasta, kiinnitin värin vanhalla prässillä, puuvillan lämmöllä (reilut 20 sek. joka kohdasta).

Suolarakeet on rapsuteltu pois. Otin suolan talteen, sen voi käyttää uudelleen.

Lähikuva kankaan pinnasta. Suolarae on vetänyt kostean värin itseensä ja siitä on muodostunut kuviointi.

Nyt kankaat ovat pyörimässä pesukoneessa, päivittäispesuohjelmalla. Kankaiden kuivuttua pääsen sitten ompelemaan!

Tietoa kankaanpainoväreistä : www.emotuotanto.fi