Tänään valmistui tilkkupeittoon jo 24. blokki. Teen niitä ihan vain intuition varassa, en suuremmin suunnittele, ompelen vain. Kokemuksesta tiedän, että paras tapa minulle on ensin tehdä iso kasa blokkeja ja sitten niistä sommitella peiton lopullinen blokkijärjestys. Blokkeja tulee aina tehtyä myös ylimääräisiä, mutta ne käytän sitten johonkin pienempään työhön.

Aamulla nämä blokit olivat vielä tilkkuina, väreittäin järjesteltyinä. Minulla oli yli kymmenet farkut, joista leikkasin kahden kokoisia tilkkuja: 14x14 cm ja 18x18 cm. Pieniä tilkkuja tarvitsen kaksi kertaa isojen tilkkujen määrän. Muistin lämmöllä tilkkutyökurssin opettajaa, tämä blokki on todella helppo ja joutuisa valmistaa.

Näin syntyy tämä blokki.

Pienemmät tilkut ommellaan kaikilta reunoiltaan yhteen, oikeat puolet vastakkain. Tikin pituus saa olla aika lyhyt. Minulla on 8 mm levyinen paininjalka, ompelen paininjalan leveydeltä. Oikeasti saumanvaran pitäisi olla 1/4 tuumaa, eli 6mm. Piirretään päälimmäiseen kankaaseen apuviivat nurkasta nurkkaan ja leikataan kangas auki viivoja pitkin ommeljuovaan asti.

Aukileikattu kangas silitetään auki. Alimmaisesta kankaasta muodostuu blokin keskusneliö ja päälimmäisestä kankaasta kolmiot neliön sivuille. Näin syntynyt neliö ommellaan isomman tilkun (18x18cm) päälle, taas oikeat puolet vastakkain.

Ompelu kannattaa tehdä kaksivärisen blokin puolelta, saumanvarat pysyvät paremmin ojennuksessa. Blokki käännetään ja nyt piirretään ehjään, alempaan kankaaseen apuviivat nurkasta nurkkaan ja leikataan auki kuten pienempi neliö aiemmin.

Blokki silitetään auki ja se on valmis liitettäväksi viereiseen blokkiin.

Helppoa eikö vain!