Löysin joulukoristelaatikosta paperimassapalloista tehtyjä lumiukkoja. Nekin ovat joskus koristaneet joulukuustamme. Vanhoja ukot jo ovat. Muistan askarrelleeni niitä joskus vuosikymmeniä sitten oman äitini opastuksella. Sitä vain en jaksa muistaa askartelinko niitä ollessani itse lapsi vai teimmekö niitä omien lasteni kanssa mummon opastuksella. Väliäkö sillä?

Tein yhden tuoreen lumiukon malliksi, jos vaikka joku haluaisi niitä koulussa lapsilla teetättää.

Tykötarpeina oli iso ja keskikokonen paperimassapallo, askartelutikkuja, huopaa, liimaa ja tussi. Liimasin pallot päällekkäin, iso alimmaksi ja pienempi päälle. Väliin liimasin yhden askartelutikun tueksi, tökkäsin tikun palloissa oleviin valmiisiin reikiin. Huovasta leikkasin pienen purkinkannen kokoisen ympyrän ja 1,5 senttiä leveää suikaletta vajaat kolmekymmentä senttiä.

 Huopaympyrästä tuli silinterihatun lierit ja suikaleesta rullasin liiman avulla hatun yläosan. Piirsin mustalla tussilla silmät, suun ja napit. Porkkananenäksi laitoin pätkän askartelutikkua. Ensin tein reiän paksulla parsinneulalla, laitoin liimaa väliin ja tökkäsin tikun siihen.

Huovasta leikkasin sentin levyisen ja viisitoista senttiä pitkän kaulahuivin. Päähän leikkasin hapsut. Huivin solmin vetosolmulla ukon kaulaan. Askartelutikusta ja ruskeasta huovasta loihdin ukolle luudan ja liimasin sen kaulahuivin alle. Tikkua oli vaikea saada pysymään vartalossa kiinni. Alkuperäisellä lumiukolla oli piipunrassista tehty luuta. Piipunrassi on varmasti paljon parempi vaihtoehto, minulla vain ei sitä ollut.

Tekemisen iloa!