Tarvitsin avaimilleni uuden kaulanauhan, vanha oli tullut jo tiensä päähän. Yleensä laatikoistani aina löytyy jotain joka lähtöön, mutta tälläpä kertaa ei löytynytkään. Siispä miettimään mistä nauhan saattaisi tehdä.

Satuin näkemään laatikon pohjalla pienen pätkän ns. ystävyysnauhaa. Olin joskus aikoja sitten vain testannut miten sitä tehdään. Kumma kyllä vaikka en ihan aktiivisesta muististani teko-ohjetta löytänytkään, niin kädet muistivat! Joskus vanhojen käsitöiden kohdalla on käynyt sama juttu, kun vain antaa käsien tunnustella ja kokeilla, niin ei aikaakaan kun muistijälki alkaa hahmottua. Sain kuin sainkin kaulanauhan solmittua. Tein sen vanhoista puretuista neulelangoista...kuinkas muutenkaan.

 


Tässä ohje ystävyysnauhan solmimiseen:


 Leikkaa pariton määrä vajaan metrin mittaisia lankoja (esim. 5 kpl). Vedä ne hevosenhäntäsolmulla yhteen ja kiinnitä lankanippu hakaneulalla vaikka tyynyyn. Aloita solmiminen vasemmasta langasta. Tee viereiseen lankaan ensin yksi solmu (kts. kuva) ja kiristä.


 Tee samaan lankaan vielä toinen samanlainen solmu ja kiristä. Näin etenet lanka langalta rivin loppuun asti.

 

Kun solmurivi on valmis aloitat seuraavan rivin jälleen vasemmasta langasta ja etenet edellä kerrotun mukaisesti. Työhön kannattaa valita eriväriset langat, sillä solmiamisjärjestystä ei saa muuttaa. Nauhan voi solmia renkaaksi solmiamalla langat yhteen ja sen jälkeen ne voi letittää tai pujotella kanavaneulalla solmurivien sisään.